2009-05-05

Engelbert Humperdinck

 
Här är han, mannen med det fullkomligt lysande namnet Engelbert. Enligt Eniro så finns det 54 personer i Sverige med förnamnet Engelbert, och till er ber jag om ursäkt. För att ni inte skall känna er allt för utpekade läser vi vidare, och konstaterar att hans förnamn ackompanjeras av det underbart samklingande namnet Humperdinck. ENGELBERT HUMPERDINCK, sådan otur har ingen i Sverige haft på namnfronten.

För att förtydliga misären väljer de att obönhörligt sparka i skrevet på den som redan ligger genom att på baksidan inleda med följande rader: "What's in a name? Sucess (ja, felstavat) most likely, if you pick the right one." Stackars karl.

På framsidan berättar de att det finns tolv Riktigt Grymma låtar på skivan, och att "Release me" också följer med, vilken däremot inte är något vidare. De försöker ju vara ärliga åtminstone.

Han hade varit en riktigt stilig pojk om det inte hade varit för att han valt att raka bort den övre hälften av sina polisonger. Ett helt ofattbart dumt drag! Hans käklinje hade varit så snygg och ståtlig annars, men nu tittar man bara på den lilla fläck av skägg som hade kunnat vara en polisong.

Detta är en av de sköna plattor som släpptes på sextiotalet (1967) i skarven mellan två standarder bland skivspelare, då man kunde välja mellan en mono- och en stereoversion beroende på vilken anläggning man hade hemma.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Ordet "Otur" i kombination med namnent Engelbert Humperdinck är olyckligt, ety det är ett taget artistnamn.

Anonym sa...

..ja då är det ju ren dumhet! Det här är faktiskt den första skivan på denna fina sida jag (med motvillig stolthet) själv äger. Vill dock klargöra att jag inte betalat med varken pengar eller tjänster för att få den äran. /mats

Gubbkepsen sa...

Inte att förglömma är att karln är ohyggligt rik, trots namnet och det förargelseväckande utseendet.

Clas sa...

Engelbert, som vi kanske kan kalla honom, var ett direkt svar och en kopia på Tom Jones.
Namnet är som sagt var taget och stulet - från en tysk kompositör som levde 1854 - 1921.
Så det finns två med det namnet.

Kung Erik sa...

Hmm... Förutom den avantgardistiska polisongen passerar detta omslag mig ganska friktionsfritt. Herr Drycks hånfulla betraktelser är däremot lysande, som sig bör. Får han aldrig på flabben?

Alexi sa...

Personen i fråga hette dessutom Arnold George Dorsey från början och bytte namn i vuxen ålder. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Humperdinck_(singer)#Changes_and_chart_topping

Franz Enckell sa...

Är det bara jag som är osäker på om Engelbert lider av mjäll eller om vissa av hans hårtoppar ger ifrån sig oerhört starka reflektioner?

Anonym sa...

Jävligt udda polisong måste jag säga. Var detta mode i någon snäv liten krets musiker under några veckor 1967, eller är han helt ensam om detta genom världshistorien? Har aldrig sett det förut - det går ju liksom inte ens att komma på tanken tycker man.

Ulf sa...

Eddie Izzard har i sin stand up drivit en hel del om hur det gick till när herr Engelbert Humperdinck valde sitt bizarra artistnamn. Finns säkert på youtube eller så.

Bara ett tips...

Tess sa...

Gud,din blogg är helt underbar!Har suttit och skrattat mig igenom ALLA omslag!TACK!

Tobias sa...

"Twelve Great Songs plus 'RELEASE ME'" tycker jag är hela behållningen med omslaget! Vilken fantastisk tankevurpa! =)

Anonym sa...

Engelbert var en kort period lumparkompis med Jimi Hendrix. Det lär finnas en demotejp från ett jam på luckan. Förmodligen världens dyraste demo, om man hittar den.

Anonym sa...

Håret är alldeles fantastiskt! Som en rejäl skopa bitumen blandat med björnpäls...

Kung Erik sa...

Ju mer jag tittar på herr Humperdincks hår, desto mer absurt ser det ut. Jag undrar är om det inte är en tupé; en jävligt billig sådan.

Mib sa...

Jamen bara kombinationen i namnet: En ängel och en Bert kan ju få en att vika sig dubbel...

Isidor sa...

Franz Enckell, jag lade också märke till hans mjäll. Kunde ingen ha fixat åtminstone det innan de plåtade?

GnA sa...

Man kan ju undra om skivans titel inspirerade Cornelis Vreeswijk till hans "Tio vackra visor och Personliga Person" som enligt wiki kom ut 1968, alltså ett år efter Humpedumpe.

Urban sa...

Men varken namn eller polisong hindrar att snubben ligger på listan "Artister som sålt 100 miljoner album". Det listan är ju ungefär lika lång som listorna "Personer som heter Engelbert" och "Män med nedhalkade polisonger". Han hade det ju enkelt jämfört med dagens kroppsmodifierade artister.

Hexmaster sa...

Så här gick det till:

"One day I got a call from my manager, Gordon Mills, and he told me, 'Your record comes out next week and your name is Engelbert Humperdinck.' I was sitting on a stool at the time, and I laughed so hard I fell off. I thought he was joking. But he wasn't. It was such an unusual name, and he knew nobody else would use it. He also knew I needed something besides a hit record. I don't think I could have made it as Gerry Dorsey. It takes something striking to bring you forward these days."

Ozjeppe sa...

Som sagt, det där håret... wow, det skulle nog klara sig genom ett atombombskrig, minst!

Tova sa...

Mannen har helt klart rymt från star trek voyager och trimmat ögonbrynen

Anonym sa...

Hmm.. svenske tennisesset Robin Söderling uppträder i dagarna i franska öppna tennismästerskapen iförd en kopia av Engelbrekts polisonger. Bedrövelse

Ice sa...

Du är ju galen. Den här skivan är ju sjukt snygg. Har den i orginal och är mycket stolt.

80sfreak sa...

Västkustrockaren Michael Sembello körde med crewcut i skägget på 80-talet. Riktigt fräsigt faktiskt, till skillnad från detta polisongaveri.

Anonym sa...

"12 fantastiska låtar plusrelease me." Får man anta att "Release me" är usel med andra ord?

Anonym sa...

Jag tror att den gamle producenten Gordon Mills är skyldig till namnet. Han producerade tre rätt framgångsrika artister i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Samtliga fick artistnamn som har referenser till opera. De övriga två var Tom Jones och Gilbert O' Sullivan.
Engelbert är en gammal tysk tonsättare, Tom Jones är namnet på en operakomedi och Gilbert and Sullivan var två brittiska operakompositörer.
Brittisk humor när den är som allra bäst med andra ord.

/J

Computress sa...

Wolverine!!!

Uffe sa...

Nja, det är svårt att avgöra om de vita prickarna verkligen är mjäll eller om de i själva verket är lusägg.

Anonym sa...

Håller med dig, Herr Dryck. Undantaget polisongerna är han riktigt snygg.

Anonym sa...

Han är hämtad från Apornas planet, och försöker dölja detta genom att raka bort övre delen av polisongen.
Misslyckat.

Moa sa...

Storbritanniens bidrag i Melodifestivalen 2012!