2008-08-17

Balalaïka

 
Omslaget pryds av ett gäng karlar iförda simbassängsplast. Harry Solomon från Tredje klotet från solen tittar rakt in i kameran, medan de andra riktar blicken rakt fram. Undantaget är karln i skrubbsårsfärgade byxor, som är så skelögd att han kan smygtitta in i kameran och ändå hålla full koll på ackordbytena. Vidare har han begått samma märkliga misstag som Barry White, nämligen att raka en hårfri passage mellan näsan och mustaschen.

Det verkar ju komplett och bra alltihop, fem pers som plinkar och nån dam som hojtar lite i bakgrunden. Men titta! Nere i vänsterhörnet sitter en krake och spelar dragspel! Detta är mobbing på allvarligt hög nivå, när en av musikanterna inte ens får synas på omslaget. Men elakheterna är inte slut där, den stackaren nämns inte ens på baksidan!

Det är väl inte så märkligt förresten, då ingen av dem nämns vid namn förutom tanten som heter Lonya. Musikanterna omskrivs bara som "Zigenarorkestern Polianka". Omslaget visar dem så tragiskt lite uppskattning; bandnamnet står inte på framsidan, skivan har ingen ordentlig titel och texten på baksidan är bara information om instrumentet balalaika. Det drömde de säkert om när de var små allihop; att en dag slå igenom och få ge ut en skiva så att deras instrument blir berömda, får resa världen över, få groupies, tjäna en massa stålar och leva ett riktigt rockstjärneliv.

Inget årtal.

21 kommentarer:

David Snusgrop sa...

Diggar Hannibal Lecter-blicken på snubben nere till vänster.

Anthony Andrews sa...

Jan-Olof Strandberg med intensiv blick nedre raden till vänster!

Tobbe sa...

De två herrarna nere i det vänstra hörnet verkar ha alldeles för åtsittande kragar,då deras huvuden har lyckats svälla upp läskigt mycket. De ser ut att kunna explodera vilken sekund som helst.

lynx sa...

Han närmast till vänster ser ut som om han koncentrerat håller något inne... ett skrik, skrattanfall, en spya? Möjligen beror det på att han har klämt vitala delar med balalaikan, vilket förklarar varför huvudet är på väg att explodera.

Buster sa...

Mannen till vänster har död-fisk-blick eller möjligen är han Putins brorsa

He-Man sa...

Basbalalajka - vilket herrarna i den bakre raden spelar på - måste vara världens mest underskattade instrument! Tänk att få höra Händels Messias framförd av fyra sådana och en trattfiol. Mina ögon tåras av denna tanke!

fatcat sa...

Är det inte Stalin där i mitten?

exige sa...

Så sant Buster!
det är putin innan han blev president...
dom uppträdde för jeltzin på en av hans fyllefester..
Boris blev så till sig i trasan att han ville att slyngeln skulle presidenta lite efter honom

RonnyBGoode sa...

Jag vet inte om jag inbillar mig det men jag får ett intryck av att killen som spelar balalaika längst ner till vänster har ett aningen för stort huvud i förhållande till resten av kroppen. Ser photoshoppat ut, på något sätt. Men jag kan ju ha fel.

För övrigt så har jag precis lagt ut en massa EP-omslag på min blogg. Kanske inte direkt katastrofala, men läckra - och en del av musikhistorien.

pim sa...

Haha, tack herr dryck, du förgyller min dag! Alltid lika roligt.

Henrik sa...

he-man: Snarare är det öronen som tåras över tanken på detta. :)

Man ska kanske inte ägna sig åt allt för mycket lyteskomik, men fan vad rolig skelögde killen i mitten ser ut. Att ha brett mellan ögonen fick en helt ny betydelse.

Tack Herr Dryck för alla underbara skratt din blogg ger.

Mikael sa...

Och vem står där i mitten, bland skelande gubbar och Putin-lookalikes om inte David Gahan från Depeche Mode! Mycket oväntat!

Anonym sa...

Kolla in han Iprenmannen, som sitter bredvid dragspelaren som inte fick synas. Han tar ett jävligt kosmiskt grepp med vänsternäven på balalajkan.
Här kommer lite Balalajka-gott; Man stämmer en Balalajka i E, A, E. Med tummen tar han ett F# och sedan drar han i med tonerna D och A med ringfingret. Det blir en fin rysk d-durklang med F# i basen. What a guy!

/Max

biskopen sa...

Jämför den vithåriga mannens balalaika med mustaschmannens motsvarande för komisk effekt.

ella sa...

Fantastiskt!

goose sa...

Jag tycker att alla huvuden utom damens verkar ditlimmade i efterhand. Det här är ett av herr drycks bästa...

tellef øgrim sa...

Hvor god var egentlig Josef Stalin på sin balalaika? (foran i midten)

Anonym sa...

dom e ju fan drogpåverkade allihop

Anonym sa...

Nämen vad trevligt! Den här plattan har jag och en polare(han är ägaren till skivan) suttit och skrattat åt mer än en gång! Ett sanslöst fult skivomslag på min ära! Vi brukar föreställa oss att mannen i förgrunden till vänster arbetar som hjärnkirurg eller som städare på bårhus när han inte plinkar balalajka!
Tack för en fin blogg!

Anonym sa...

Längst opp i vänstra hörnet står Boris Jeltsin.
Under honom har vi Vladimit Putin.
Och i mitten självaste Josef Stalin.
Och i högra hörnet, brvid damen, står Jurij Gagarin.

Anonym sa...

Det bandnamnet though, "Das Russische Zigeuner-Orchester «Polianka»", och så Lonya på det. Dragspelarn känns ju som det perfekta exemplet på en Oinbjuden Bandmedlem.

Sen kan jag konstatera att det gjordes TRE versioner av denna, denna på tyska, en engelsk och en fransk release om man ska tro Discogs (även om den engelska bara var en mindre EP)