2008-08-17

Asterix* - 1

 
Grundupplägget på det här omslaget är att sex karlar står i kopiöst hemska utstyrslar i en trappa som klätts med nästan lika vidrigt mönstrat tyg. Kombinationen blir imponerande, en riktig syradusch för ögonen. Kostymerna är fett tighta över lår och rumpa, har skandalöst utsvängda byxben, puffärmar med manchetter, enorma runda kavajslag och en v-ringning som hade fått vilken brat som helst att av avund vilja gömma sig i bagaget på pappas Hummer. 

Mönstringen ser ut som ett mellanting mellan en topografisk karta och en psykedelisk backdropmålning som påtända rejvare kan stirra in i och bli ännu snurrigare. Med andra ord ett suveränt val av mönster för att göra åskådaren illamående innan man ens sätter på skivan.

Längst till vänster ser vi en sammanbiten kille med obehagligt intensiv seriemördar-blick, vilket inte alls passar in bland de andras charmiga leenden. Till höger om honom står Kvinnokarlen, med ett underbett som får damernas hjärtan att smälta och polisonger som växer ner på halsen. Man kan också ana vad skvallerskribenterna hade kallat ett "nipple-slip". Bredvid honom står en stråtrövare som ger mig lite Robin Hood-vibbar, och till höger om honom en fjunig typ som fått en så kort kavaj att magen rasar ut. Intill honom står en ung Bilbo Bagger och ytterst på högerkanten finner vi Ing-Marie Ulvehål, som visar upp vad Hollywood hade kallat en "side-boob" där mesta möjliga av bröstets form avslöjas utan att bröstvårtan blottas.

Många gånger har man sett band stå poserande i trappor, men då tas bilden vanligtvis nerifrån trappan. Här ser vi istället trappan fortsätta ner i ett okänt mörker, möjligen ner till självaste skärselden. På väg ner kan vi se reklam för de två mycket lyckade restaurangkedjorna "Restaurangen" och "Pizzerian".

Asterisken efter bandnamnet antyder att det syftar på just en asterisk, och i så fall är bandnamnet felstavat. Det vore alldeles underbart om så var fallet, men även om det är en medveten förvirrande touch har detta omslaget mer än nog att erbjuda i katastrofväg.

1976.

27 kommentarer:

Anonym sa...

den här fick mig osökt att tänka på Leonard Nimoys (a.k.a Spock) sång om Bilbo Baggins.

Dudikowski sa...

Verkligen fyndigt att kalla bandet för Asterix och sen ha en * som symbol efter namnet. Synd bara att det heter asterisk, inte "asteriks".

Anonym sa...

Shit dudikowski, skriver du en kommentar till ett inlägg som du inte har läst?

einar sa...

haha, kufen näst längst till höger får mig att tänka på en yngre Brasse Brännström.

Barbro Binda sa...

Oh, hjälp vad det snurrar! Är detta en rörlig bild på riktigt Herr Dryck?

Tobias sa...

YAAAY! Jag kom på var jag hade sett lirar'n näst längst till höger förut! Jag säger bara Mia Westers!

Nu känner jag mig riktigt miljöskadad, men Mia Westers är verkligen ett av mina favoritomslag!

Kragarna tycker jag precis tangerar Tötas, ja, detta är världsklass!

Anonym sa...

Asterisk ja... och manschetter. ;)

Snowroller sa...

Det här var den bästa "recensionen" av ett omslag hittills! Oslagbart än så länge, Herr Dryck!

Kai sa...

Placeringen av ettan (1) är något märklig också

Herr Dryck sa...

Där har vi en uppmärksam läsare! Det stämmer Tobias, snubben som du kände igen heter BENT och spelade blås på Mia Westers skiva back in the day.

Jan Jävulbock sa...

Det där gröna de har på byxbenen ser ut som något man kan se om man haft oturen att råka på den värsta Skalleper. Och om man inte har det, så lär man nog få det. Mönstret på trappstegen hade oxå passat till en sån där dansbandskostym. De var nämligen så där jättefula på den tiden.

Kermit sa...

Helt underbart, fortsätt Herr dryck! Du gör min vardag

Anonym sa...

Det här är verkligen det mest sanslöst katastrofala jag har sett. Detta främst för att det inte bara har den totala smaklösheten som även många andra omslag har, utan för att det också är fullständigt obegripligt! Varför är dom uppkallade efter en seriefigur? Varför har dom tagit bilden i en skitful och nedsliten trappa till en restaurang/pizzeria? Vad försiggick i dessa människors sinnen när den här skivan gjordes?

Anonym sa...

Jag misstänker starkt att bilden är tagen ombord på en finlandsfärja, en av dessa språngbrädor mot stjärnstatus i dansbandssverige.
Den branta trappan, den vidriga mattan, och de bisarra hänvisningarna till pizzerian och restaurangen i bestämd form antyder att utbudet är absolut begränsat (och då inte bara av att det är 20 mil till nästa pizzeria/food court)

Bertram sa...

Herr Dryck (heter du verkligen så?)!
Jag är besviken, jag fick tillbringa 8 timmar på akuten för att få skivan borttagen (du skev ju "göra åskådaren illamående innan man ens sätter på skivan.
")och det gjorde jag. Jag tycker inte om att bli utskrattad. Den snälle mannen i den vita rocken kommer nog att ta kontakt med dig eftersom han frågade hur detta gick till och det berättade jag för honom.

Johannes sa...

Herregud! Det måste verkligen vara Bilbo!

Johanna sa...

Är killarna i mitten bröder eller bara obehagligt lika?

Anonym sa...

asså de där va ett av dom fetaste omslagen ja sätt, du borde fundera lite över din egen smak ;)

Anonym sa...

Du borde fundera lite över din egen stavning, sju fel på en mening...

Anonym sa...

Jag tror att bilden är tagen på det gammla hedervärda danshaket Victoria i Gävle.
Jag minns lamporna i trappen.
I den trappen har man sett mycket bowling.

Hemske sa...

Kvinnokarlen måste ju vara halländske komikern Thomas Pettersson before baldness....

Snigel sa...

Detta är så vackert.
Det enda som saknas är min mamma och min kusin, dansbandskungen, som faktiskt var medlemmar i Asterix.
Tror att det var senare och tyvärr utan matchande outfits.
Min mor är en oändlig källa till information om groupies, missbruk och drama.
Vilket i detta fallet innebär kärringar med permanentat hår, koffeintabletter och försvunna kablar.

Kanske borde man inte erkänna detta. det kan vara ett tecken på asjälvförakt. Men det är sant.

Kärlek
//Anna Snigelssson

Anonym sa...

Jag hittade denna klenod 1991 på en loppis för en tjuga. En favorit i samlingen. Men nog tycker jag att även baksidan borde visas. Den är helt sanslös den med! Jag försökte kontakta sångaren för några år sen, men han vägrade svara...undrar varför...

Livsängel sa...

Jag tror att dessa herrar var påtända hippies.

Det kan inte finnas någon annan förklaring.

Livsängel sa...

Men jag frågar som jag gjort förut: Vad är det med dansband och alla dessa fula kostymer? Åtminstone som det var på sjuttiotalet.

Anonym sa...

Lite obehagligt att inse att man jobbat på samma företag som seriemördaren!

Anonym sa...

Det är med illa dold stolthet som man blivit ägare till denna klenod. Någon hade - mån om att den skulle finnas kvar när likvida medel fanns att tillgå - gömt den längst bak i rea-backen på en lokal loppis.